De Amerikaanse regering overweegt Chinese hackers te weren van populaire hackersevenementen, in een poging Chinese cyberspionage tegen te gaan en de druk op China op te voeren.

Dat meldt een regeringsmedewerker tegenover Reuters.

De Amerikaanse overheid zou onder meer visumbeperkingen willen gebruiken om Chinezen te weren van populaire hackersconferenties als Def Con en Black Hat.

De organisatoren van de evenementen zeggen nog van niets af te weten, maar hebben laten weten de berperkingen een slecht idee te vinden.

De maatregelen zouden volgens hen weinig helpen: toespraken en gesprekken van de conferentie worden opgenomen en verspreid via het internet. Ook is het identificeren van deelnemers van de conferentie lastig: toegangsbadges hebben geen naam, de organisatoren accepteren enkel cash.

Spanningen

China en de VS beschuldigen elkaar al enkele jaren van hacks en andere verregaande cyberaanvallen. De relatie tussen de twee landen kwam de afgelopen week wederom op scherp te staan nadat bekend werd dat de Amerikaanse overheid vijf hackers uit het Chinese leger wil berechten wegens economische- en bedrijfsspionage.

Het Chinese legerpersoneel wordt verdacht van cyberspionage waarbij economische- en bedrijfsinformatie zou zijn buitgemaakt.

China doet de beschuldigingen af als "verzonnen", en stopte zijn medewerking in een cybersecuritygroep die vorig jaar werd opgericht om te zorgen voor juist meer internetveiligheid en minder economische spionage.