Het Amerikaanse leger gaat de virtual reality-bril Oculis Rift gebruiken om cybersoldaten in een nieuwe digitale wereld te laten hacken.

Dat meldt Wired. De Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA), een onderdeel van het Amerikaanse ministerie van Defensie, gaat de technologie gebruiken voor zijn cybersoldaten.

Cybersoldaten wanen zich via de Oculus Rift in een nieuwe digitale wereld waar zij kunnen hacken. De technologie moet hackers van DARPA een meer meeslepende ervaring bieden, waarbij zij zijn omsingeld met data. Hierdoor zouden hackers kunnen "zwemmen door de data" en netwerkstructuren kunnen zien.

De technologie is ontwikkeld door de Amerikaanse bedrijven Frog Design en Infific. Het gebruik van Oculus Rift is volgens DARPA niet alleen interessant voor cyberaanvallen, maar ook voor cyberverdediging. Zo zouden hackers via de nieuwe digitale wereld kunnen leren hoe zij belangrijke data het beste kunnen beschermen en cyberaanvallen beter kunnen weren.

Training

Het gebruik van Oculus Rift maakt deel uit van DARPA's Plan X, dat training voor cybersoldaten gemakkelijker wil maken. Door het gebruik van deze technologie zouden hackers in dienst van het Amerikaanse leger sneller deel kunnen uitmaken van een militaire cyberoperatie. 

Volgens DARPA is de Oculus Rift-technologie zeer geschikt voor jonge rekruten die net van school komen. Deze rekruten zouden al bekend zijn met Oculus Rift en belang hebben bij het leren van nieuwe manieren van digitale oorlogsvoering.

Plan X wordt door DARPA tot 2017 uitgevoerd, waarna de resultaten worden geëvalueerd.

7 gekke toepassingen voor Oculus Rift 

Hands-on: Heftige ervaring met virtual reality-bril Oculus Rift HD

De vijf briljantste projecten van DARPA