Google zou dicht bij een nieuwe, grote overname zijn. De zoekgigant zou ongeveer 1 miljard dollar neerleggen voor Skybox Imaging.

Dat bedrijf maakt kleine satellieten, die beelden van de aarde maken waarop auto's en andere relatief kleine objecten herkenbaar zijn.

Techcrunch meldt vrijdag op basis van anonieme bronnen dat de deal zo goed als rond is, voor een bedrag van 1 miljard dollar. In 2012 werd Skybox gewaardeerd op ruim een half miljard dollar, toen ook 70 miljoen dollar aan durfkapitaal werd opgehaald.

De gegevens van Skybox zouden gebruikt kunnen worden om diensten als Google Maps en Google Earth van beelden te voorzien. Daarvoor moet Google nu vertrouwen op externe bronnen, waardoor beelden niet altijd actueel zijn.

Lanceringen

Google en Skybox hebben niet op het bericht gereageerd. De bronnen van Techcrunch zeggen dat het bedrijf snel een overname rond moet hebben, of nieuwe investeringen moet aantrekken. Het is namelijk erg duur om satellieten te bouwen en lanceren. 

Alle beelden van Skybox zijn nu afkomstig van één satelliet, terwijl in juni een tweede lancering gepland staat. Er zijn daarnaast dertien nieuwe satellieten besteld, die in 2015 of 2016 moeten worden gelanceerd.

In april werd bekend dat Google dronefabrikant Titan Aerospace overneemt. Ook Facebook had interesse in een overname van dat bedrijf. Google zou de dronetechnologie inzetten voor zijn Project Loon, dat wifi-ballonnen wil laten zweven boven gebieden die anders geen internet hebben.