Google werkt aan een tablet in de Project Tango-lijn. De 7 inch-tablet kan met behulp van verschillende camera's, sensoren en software een zeer gedetailleerd 3d-model van zijn omgeving maken.

Volgens bronnen van the Wall Street Journal is Google van plan vierduizend prototypes te produceren die mogelijk al klaar moeten zijn voor de ontwikkelaarsconferentie Google I/O eind juni.

De tablet valt onder Project Tango. De zoekgigant bracht in februari al een smartphone onder die naam uit die alleen nog beschikbaar is voor ontwikkelaars.

Zowel de nieuwe tablet als de smartphone kunnen met behulp van twee camera's op de achterkant, infraroodsensoren en speciale software een zeer gedetailleerd 3d-model van de omgeving maken. De camera's kunnen ook diepte meten. 

De nieuwe tablet weet dankzij de hardware precies waar hij is door elke seconde 250.000 berekeningen uit te voeren.

Toepassingen

Zo kan bijvoorbeeld een huiskamer in beeld worden gebracht wat kan helpen bij de zoektocht naar meubels. Google hoopt verder een routeplanner te kunnen maken voor in gebouwen, blinden en slechtzienden te helpen bij navigeren en tot slot moet Project Tango een nieuwe manier van gamen introduceren.

Net als bij de smartphone zou Google de tablet eerst aan ontwikkelaars willen geven zodat er applicaties voor gebouwd kunnen worden. Die zijn er momenteel namelijk nog niet. Eind juni vindt Google I/O, een conferentie voor ontwikkelaars, plaats in San Francisco. Vorig jaar waren er ruim vijfduizend plekken. Mogelijk is Google van plan de bijzondere tablet daar beschikbaar te stellen.

Ruimterobot

Bij de Project Tango-smartphone resulteerde dit al in een zwevende ruimterobot die gebruikt gaat worden in het Internationaal Ruimtestation ISS. De telefoon is vastgemaakt aan een soort robotbal die gewichtloos in de ruimte kan zweven. Door zich bewust te zijn van de omgeving botst hij nooit.

Het uiteindelijke doel is om autonome robots te maken die astronauten kunnen helpen of zelf reparaties en onderhoud kunnen uitvoeren.

Bekijk een video van de autonome ruimterobot die kan rondvliegen