De berichten van nieuwe Facebook-gebruikers zijn niet meer standaard openbaar, maar alleen zichtbaar voor vrienden.

Dat kondigt Facebook donderdag aan.

Momenteel is het nog zo dat statusupdates standaard met iedereen gedeeld worden tenzij de gebruiker deze instelling zelf aanpast.

"We erkennen dat het veel erger is wanneer je per ongeluk iets met iedereen deelt terwijl je dat alleen met vrienden wilde doen dan andersom", schrijft Facebook. "Dus vanaf nu zullen berichten van nieuwe gebruikers alleen met vrienden gedeeld worden."

De melding voor nieuwe gebruikers

Bovendien krijgen nieuwe gebruikers bij hun eerste bericht een herinnering om een nog specifieker publiek te kiezen. Wanneer er niets wordt gekozen, zullen berichten standaard met alle vrienden worden gedeeld.

Bestaande gebruikers

Ook voor de huidige gebruikers van Facebook verandert er iets. De komende weken zal er een pop-up worden getoond waarin Facebook vraagt te letten op bepaalde instellingen. Zo kan dan worden ingesteld of berichten met vrienden, iedereen of een specifieke groep moeten worden gedeeld.

De melding voor huidige gebruikers

Ook belooft Facebook te verwijzen naar instellingen voor welke apps toegang hebben tot het profiel en welke andere informatie er openbaar is.

De nieuwe instellingen voor nieuwe gebruikers zijn een forse verandering voor Facebook dat al jaren onder vuur ligt vanwege de privacyinstellingen. De afgelopen tijd werden gebruikers die hun berichten standaard met iedereen delen al geattendeerd op de mogelijkheden de zichtbaarheid in te perken. Ook is in de iPhone-app sinds kort beter te zien met welke groep een bericht wordt gedeeld.

Bekijk de belangrijkste privacyinstellingen op Facebook

Hoe bewust gaan Nederlanders met hun privacy op Facebook om?