Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Robot

Japanners maken robots die kunnen zweten en kippenvel krijgen

Japanse wetenschappers werken aan robots die kunnen zweten, kippenvel krijgen en kunnen ademen. Fysieke reacties moeten robots menselijker maken.
Door NU.nl/Colin van Hoek

Dat meldt IEEE Spectrum op basis van een demonstratie.

Japanse onderzoekers onder leiding van Tomoko Yonezawa hebben al drie prototypes ontwikkeld. Eén van de robots krijgt kippenvel als er een koude wind opsteekt of als een eng verhaal wordt verteld. Hoe het enge verhaal wordt herkend, is onbekend.

Een tweede robot heeft een hoofd dat kan zweten. Hierbij wordt niet bekendgemaakt wanneer de robot precies zal gaan zweten.

Het derde prototype heeft een ventilator in zijn hoofd waardoor zachtjes wind uit zijn mond wordt geblazen als hij praat. Hoe harder de robot spreekt hoe meer 'adem' er uit zijn mond zal komen.

Fysieke reacties

De onderzoekers hopen robots met fysieke reacties menselijker te maken. De afgelopen jaren zijn verschillende robots al uitgerust met een gezicht met uitdrukkingen. Volgens Yonezawa is dat echter niet perfect omdat mensen vaak een andere emotie op hun gezicht tonen dan ze echt voelen.

Het Japanse bedrijf Hitachi presenteerde deze week bovendien een nieuwe robot die beter met mensen moet kunnen communiceren. De EMIEW 2 (Excellent Mobility and Interactive Existence as Workmate) is uitgerust met sensoren en veertien speakers in zijn hoofd.

Praten

De robot kan daarmee objecten ontwijken en simpele spraakopdrachten uitvoeren, maar door een recente upgrade kan hij ook de reactie van het gezicht van mensen aflezen waardoor hij moet kunnen begrijpen of de persoon zijn antwoord begrepen heeft.

Bovendien kan de EMIEW 2, die ingezet moet worden voor het navigeren in ziekenhuizen en andere openbare gebouwen, bepaalde woorden onthouden. Daardoor kan dezelfde vraag op verschillende manieren worden gesteld en zal de robot nog steeds weten wat de gebruiker bedoelt.

The Wall Street Journal sprak al even kort met de robot en EMIEW 2 blijkt helaas nog niet heel natuurlijk te communiceren. Hitachi stelt echter dat de upgrade een stap is in de richting van natuurlijke gesprekken.


Lees meer over:

Robots

Aanbevolen artikelen