Secret, een sociaal netwerk waar mensen zonder naam of andere identificatie communiceren, is vanaf woensdag ook in Europa en Nederland beschikbaar. Er is tevens een Android-app uitgebracht.

Secret kwam op 30 september in de VS voor de iPhone uit, en werd snel populair. De dienst laat gebruikers berichten delen met hun contacten zonder dat te achterhalen is wie het heeft geplaatst.

Dat leverde direct al nieuwsprimeurs op: het vertrek van Google+-baas Vic Gundotra werd bijvoorbeeld als eerst via Secret bekend. Volgens oprichter Chrys Bader richt Secret zich op een kant van de communicatie die huidige sociale netwerken niet belichten.

"Hoe vaak type je bij Twitter of Facebook niet iets in, om het vervolgens toch maar niet te posten?", vraagt Bader zich af in gesprek met NU.nl. "Met Secret ben je vrij om zulke dingen te plaatsen, en we merken dat onze gebruikers die manier van communicatie waarderen."

Gebruiker betrekken

Secret was tot nu toe alleen in de VS beschikbaar, over gebruikersaantallen wil Bader niets zeggen. "De betrokkenheid van de gebruiker is een stuk belangrijker", aldus de Secret-oprichter. "In de VS gebruikte 75 procent van de de mensen de app na een week nog, en in de weken en maanden daarna bleef 90 procent daarvan Secret gebruiken."

Nu is de app ook in Nederland beschikbaar, bovendien zal Secret naast op iOS later op woensdag ook op Android uitkomen. Die Android-app heeft als eerste een nieuwe verdeling van berichten. Eén tijdlijn toont berichten van vrienden en vrienden van vrienden, een andere toont alle berichten, inclusief van vreemden.

Die opties komen ook naar iOS, en binnenkort komen er ook andere nieuwe opties in Secret. "We gaan een rijkere berichtenstream maken", zegt Bader. "Zo willen we mensen gaan betrekken door vragen te stellen als: 'wat is de laatste leugen die je hebt verteld?'. Op die manier willen we gesprekken opwekken die je thuis met vrienden na een paar drankjes misschien ook wel zou hebben."

Niet voor klokkenluiders

Hoewel Secret goed versleuteld is, is de dienst voor klokkenluiders niet per se interessant. "De privacy van gebruikers wordt goed beschermd, maar wanneer bijvoorbeeld de politie een data-aanvraag doet, gaan wij daarmee akkoord", aldus Bader. Secret gebruikt voor zijn dienst de servers van Google, een bedrijf waar Bader en mede-oprichter David Byttow beiden gewerkt hebben.

"Onlangs kreeg Secret een investering van 10 miljoen dollar van durfinvesteerders, naar een overname is de startup niet op zoek. "Na jaren bij andere bedrijven is het erg prettig om aan een eigen app te werken", zegt Bader. "We zijn nu erg benieuwd hoe Secret het in Europa zal doen."

De app is inmiddels beschikbaar voor iOS en Android.