In 2025 weet Netflix precies wat zijn gebruikers willen kijken. Leden hoeven daarom niet meer door lijsten met tv-shows en films te scrollen, maar krijgen hooguit drie aanbevelingen die op dat moment voor hen relevant zijn.

Dat voorspelt Neil Hunt, hoofd productontwikkeling bij Netflix, in een toekomstvisie die hij met Amerikaanse media heeft gedeeld.

Netflix raadt nu al programma's en films aan, maar in de toekomst moet dat veel verder gaan. Hunt stelt dat Netflix niet 100 procent zeker kan weten dat je een bepaalde show op dat moment wil kijken, maar dat er bijvoorbeeld drie suggesties worden gegeven.

Het traditionele startscherm met een lijst met programma's en films verdwijnt dan dus. "Onze visie is dat je geen zee van titels meer hoeft door te gaan", citeert Techcrunch.

Personalisatie

Hunt voorspelt ook dat er in de toekomst geen normale tv-kanalen meer zullen zijn. Televisie zal zich helemaal verplaatsen naar het internet en uiteindelijk zullen gepersonaliseerde tv-kanalen winnen.

Netflix zit de gepersonaliseerde toekomst als een reële mogelijkheid voor de toekomst. "We komen van ver en hebben nog veel te doen", voegt Hunt daar aan toe. Volgens Wired geeft Netflix nu net zo veel uit aan het bouwen van de technologie voor personalisatie als voorheen aan het bouwen van de infrastructuur van de streamingdienst.

Reclame

Hunt verwacht ook dat het advertentiemodel helemaal gaat veranderen. Hij stelt dat bedrijven als Netflix bewijzen dat consumenten bereid zijn te betalen voor een reclamevrij platform.

"In de toekomst zullen grote bedrijven andere plekken moeten zoeken om te adverteren of ze kunnen dezelfde personalisatietechnologie gebruiken om veel minder reclame te laten zien aan precies de juiste doelgroep." Of dat betekent dat er ook reclames op Netflix getoond zullen worden, is niet duidelijk. Die kans lijkt echter klein, onlangs verhoogde Netflix nog de prijs van het abonnement om meer geld binnen te halen.

Inhoud

Ook de inhoud van programma's zal drastisch veranderen als het aan Netflix ligt. Als er geen normale tv-zenders meer zijn hoeven programmamakers zich niet meer aan een beperkte tijd te houden. Bovendien zijn zaken als cliffhangers niet meer nodig omdat gebruikers een serie in één keer kunnen kijken.

Tot slot komt er meer ruimte voor kleine shows. Dat stelt Hunt in een reactie op kritiek dat het aanbod op Netflix gedateerd is en de grote nieuwe shows niet te bekijken zijn. "Er zijn geen slechte programma's, maar gewoon veel programma's met een klein maar toegewijd publiek."

Kleine shows krijgen volgens Hunt op online tv-diensten een veel grotere kans dan op de normale tv-zenders waar een minimum aantal kijkers nodig is. 

Netflix verhoogt prijs en introduceert sd-abonnement

Hoeveel klanten heeft Netflix en wat verdient het bedrijf?