Ruim een half miljoen computers in meer dan honderd landen zijn besmet met de kwaadaardige software Blackshades, waarmee computers op afstand kunnen worden gekaapt.

Dat heeft de Amerikaanse FBI maandag gemeld. 

De malware Blackshades is sinds 2010 aan duizenden mensen doorverkocht. Gebruikers kunnen er persoonlijke informatie mee stelen, toetsaanslagen registreren en de besturing van webcams overnemen. Ook kan de software worden gebruikt om gegevens op computers te versleutelen, waarna geld wordt geëist om de versleuteling ongedaan te maken. Bovendien kan Blackshades worden gebruikt voor het uitvoeren van DDoS-aanvallen.

"Deze zaak toont maar weer eens aan dat niemand die gebruikmaakt van internet veilig is", zegt de Nederlander Koen Hermans van Eurojust, het Europese justitiële samenwerkingsverband. "Van deze operatie moet een afschrikkende werking uitgaan voor diegenen die deze software vervaardigen en gebruiken."

Eerder vandaag werd bekend dat de politie vorige week op 34 Nederlandse adressen is binnengevallen tijdens een internationale actie rond gebruik van de Blackshades-malware. Daarbij werd in Nederland niemand aangehouden.

De internationale actie werd in samenwerking met Europol gehouden in onder meer België, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië en de VS. Er werden 359 doorzoekingen gedaan en zeker elfhonderd computers in beslag genomen.

Vijf dingen die u moet weten over DDoS-aanvallen

Invallen bij 34 Nederlanders om Blackshades-malware