Maandag 15 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
apps

'In-app-aankopen mogelijk misleidend voor consument'

De Italiaanse mededingingsautoriteit doet onderzoek naar Apple, Google, Amazon en het Franse gamebedrijf Gameloft. De bedrijven misleiden mensen mogelijk met freemium-apps, die over in-app-aankopen beschikken.
Door NU.nl/Marc Rademaker

Dat meldt de Wall Street Journal.

Freemium-apps zijn gratis om te downloaden, maar hebben vaak in-app-aankopen om nieuwe levels te kunnen spelen of vooruitgang te boeken. Dit kan leiden tot hoge rekeningen. De helft van de Europese game-markt zou bestaan uit freemium-apps.

"Consumenten worden een gratis spel in het vooruitzicht gesteld en weten daardoor niet hoeveel het spel uiteindelijk echt kost. Ook lijkt het erop dat er een gebrek aan informatie is over de manier waarop in-app aankopen beperkt of uitgeschakeld kunnen worden", aldus de Italiaanse waakhond.

Google, Apple en Amazon hebben allemaal hun eigen app-winkel en worden daarom verantwoordelijk gesteld. Eerder deed de  Europese Commissie al vergelijkbare uitspraken over in-app-aankopen en riep het zowel Google als Apple op het matje.

De Italiaanse waakhond kan maximaal een boete van vijf miljoen euro opleggen, maar ondanks relatief lage boetes wist de waakhond al enkele overwinningen te boeken tegen onder meer het garantiebeleid van Apple.

App-banen

De afgelopen vijf jaar liet de appsector een stormachtige ontwikkeling zien en als die trend doorzet dan kan de sector in 2018 werkgelegenheid bieden aan 4,8 miljoen mensen en 63 miljard euro bijdragen aan de EU-economie op jaarbasis.

In-app aankopen zouden het consumentenvertrouwen echter kunnen schaden, waardoor de EC stappen onderneemt. Het Italiaanse onderzoek zou in ieder geval voor het einde van 2014 afgerond moeten zijn.

Aanbevolen artikelen