Apple en Google hebben met elkaar afgesproken hun jarenlange juridische strijd over smartphones te staken. De bedrijven willen samenwerken om patenten te hervormen.

Dat laten Apple en Google in een gezamenlijke verklaring weten, meldt Reuters.

De overeenkomst betekent niet dat beide bedrijven elkaars patenten mogen gebruiken. "Apple en Google hebben afgesproken samen te werken bij het hervormen van sommige patenten", meldt de gezamenlijke verklaring van beide bedrijven.

Apple ligt al jaren met zowel Google als de makers van Android-telefoons in de rechtszaal overhoop. Apple was daarbij altijd van mening dat Android-telefoons inbreuk maakten op het ontwerp van de iPhone. Makers van Android-telefoons sloegen vaak terug met eigen patenten, die Apple op zijn beurt zou hebben geschonden.

Apple versus Samsung

Apple en Google hebben de Amerikaanse rechtbank laten weten dat het de zaken tussen beide bedrijven kan laten vallen. Dat betekent niet dat de juridische spanning tussen Apple en Samsung ook is bijgelegd. Apple voerde de afgelopen jaren meer en om hogere bedragen rechstzaken tegen Samsung.

De grootste zaak tussen Apple en Motorola, bezit van Google, begon in 2010. Motorola beschuldigde Apple van het schenden van zijn patenten op gebied van 3G-internet. Apple beweerde op zijn beurt dat Motorola enkele van zijn smartphone-patenten schond.

In 2012 werd de zaak vlak voor het proces afgewezen, de rechter vond toen dat beide bedrijven te weinig bewijs hadden. Google werd in 2012 eigenaar van Motorola en alle patenten van het bedrijf. Hoewel de hardware-tak aan het Chinese Lenovo wordt verkocht, blijft Google eigenaar van het leeuwendeel van de patenten van Motorola.

Jarenlange strijd

De overeenkomst tussen beide bedrijven betekent het einde van een jarenlange felle strijd. Die werd mede ingezet op aandringen van wijlen Apple-oprichter Steve Jobs, die "de heilige oorlog" aan Google verklaarde nadat het bedrijf Android presenteerde.

Ten tijde van de presentatie van de eerste iPhone stonden Apple en Google nog op goede voet. Toenmalig Google-ceo Eric Schmidt zat nog in de raad van bestuur van Apple en wist al van het bestaan van de iPhone voordat die wereldkundig werd gemaakt.

Toch vocht Apple de laatste jaren niet het meest met Google maar met Samsung, de grootste verkoper van Android-telefoons en tablets. Onlangs werd er nog een uitspraak in een van de vele rechtszaken tussen de twee bedrijven gedaan.

Daarbij merkte de jury op dat vooral de consumtent de dupe is van dergelijke juridische strijd. Ook zei de jury toen dat Apple achter Google aan zou moeten gaan. Apple richt zijn pijlen in zaken met Samsung vooral op het Zuid-Koreaanse bedrijf.

Jury vindt dat Apple ook achter Google aan moet gaan

Om deze patenten draait de rechtszaak tussen Apple en Samsung