Donderdag 6 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Beveiliging slot malware virus lek computer

'Politie valt massaal in bij malware-kopers'

In verschillende landen valt de politie binnen bij mensen die de Blackshades-malware hebben gekocht.
Door NU.nl/Daniël Verlaan

De Franse politie is inmiddels bij 70 huishoudens binnengevallen, zo meldt RTL.fr. Naast Frankrijk doorzoekt de politie volgens het Leak.sx-forum ook huizen in Duitsland, Australië, Denemarken, Zweden, Italië en Nederland. 

Een woordvoerder van Team High Tech Crime van de Nederlandse politie wil de huiszoekingen tegenover NU.nl niet bevestigen. "Over lopende onderzoeken doen wij nooit uitspraken", aldus de woordvoeder.

De politie zou zijn binnengevallen bij kopers van de Blackshades-malware, die in 2010 voor het eerst opdook. Blackshades verzamelt gebruikersnamen en wachtwoorden van verschillende diensten, maar kan ook worden gebruikt om andere malware naar een computer te uploaden of bestanden aan te passen.

Volgens het huiszoekingsbevel worden de huizen doorzocht vanwege het "importeren van Blackshades" in een land.

Te koop

Blackshades is voor tussen de 40 en 100 dollar te koop via verschillende internetfora. Veel kopers gebruiken de malware echter voor testdoeleinden, bijvoorbeeld om de veiligheid van software te testen. Anderen vinden het interessant om met Blackshades te experimenten binnen hun eigen computeromgeving.

Ook wordt Blackshades gebruikt om nieuwe vormen van malware te ontwikkelen. Blackshades wordt veelvuldig aangepast waardoor antivirusprogramma's moeite kunnen hebben om de malware te verwijderen.

Paypal

Mogelijk is de politie achter de adressen van kopers gekomen via de Paypal-betalingen voor de Blackshades-malware. Het domein bshades.eu is inmiddels door de FBI in beslag genomen.

De originele maker van Blackshades is in 2012 door de FBI opgepakt. 


Lees meer over:

Malware

Aanbevolen artikelen