Computers kunnen met de methode van onderzoeker Mena B. Habib beter de context bepalen van bepaalde zelfstandige naamwoorden.

Voorbeelden zijn het Rijksmuseum of Paris Hilton; om te begrijpen over welk rijksmuseum het precies gaat, of om te bepalen of het over een hotel in Parijs gaat of de socialite. 

Dat wordt gedaan door te kijken naar bijvoorbeeld de locatie van de schrijver. Woont hij of zij in Enschede, dan wordt waarschijnlijk niet het Amsterdamse museum, maar die in Enschede bedoeld. 

Volgens de onderzoeker is er veel vraag naar verbeterde manieren om computers te laten begrijpend lezen. Zo kunnen de stemming en leeftijd van de schrijver al worden ontdekt door de woorden te analyseren. 

De nieuwe techniek zal door de wetenschappers worden gebruikt in de politie- en brandweermeldkamer in de regio Twente. Zo zal met behulp van de nieuw ontwikkelde methode Twitter in de gaten worden gehouden tijdens grote evenementen. De techniek zou kunnen helpen bij het beter kunnen detecteren wanneer en waar er iets aan de hand is. De techniek in alle talen inzetbaar.

Door: NU.nl/Thomas Moerman | Beeld: Thinkstock