De geheime diensten vinden Facebook een "rijke bron van informatie" en misbruiken zwakheden in de beveiliging van het sociale netwerk om gevoelige informatie buit te maken.

Dat blijkt uit nieuwe documenten van klokkenluider Edward Snowden, die door journalist Glenn Greenwald zijn gepubliceerd.

De documenten, die uit 2011 stammen, laten zien hoe de Engelse geheime dienst GCHQ Facebook-verkeer gebruikt om specifieke informatie te ontfutselen. De GCHQ, die nauw samenwerkt met de NSA, beschrijft op welke manieren Facebook een "zeer rijke bron van informatie" is. 

Facebook zou geheime diensten onder andere inzicht geven in persoonlijke details, connecties en "leefpatronen". Hierdoor kunnen geheime diensten een zeer gedetailleerd profiel van een doelwit samenstellen.

Privéprofielen

De GCHQ noemt afgeschermde privéprofielen een uitdaging en misbruikt zwakheden in de beveiliging van het sociale netwerk om belangrijke informatie buit te maken.

Een document laat bijvoorbeeld zien hoe de GCHQ via de url van profielfoto's extra informatie weet op te vragen over Facebook-profielen.

Vijf dingen die u moet weten over Nederlandse geheime diensten

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM

Alles over de spionage van de NSA in ons dossier