Woensdag 5 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Phishing

Nederlanders gepakt in grote phishingzaak

Twee Nederlanders zijn opgepakt voor hun vermoedelijke betrokkenheid bij een grote oplichtingszaak via internet (phishing). 
Door ANP

Dat gebeurde in samenwerking met de Belgische autoriteiten, meldt het Openbaar Ministerie dinsdag. Het gaat om een vrouw en een man, beiden 27 jaar oud.

Het onderzoek werd eind 2012 in België gestart. Daar maakte een criminele organisatie veel klanten van Belgische banken miljoenen euro's afhandig. Uit onderzoek bleek dat de criminelen opereerden vanuit Nederland, maar voor zover bekend zijn er geen Nederlandse slachtoffers.

De Belgische autoriteiten hebben om uitlevering van de in Nederland aangehouden verdachten gevraagd. De vrouw wordt overgeleverd, de overleveringsprocedure tegen de man loopt nog.

De verdachte uit Hilversum heeft volgens justitie een sleutelrol gespeeld in de criminele organisatie. Vanuit haar woonplaats zou ze potentiële Belgische slachtoffers hebben gebeld met als doel veiligheidscodes te ontfutselen om daarna hun bankrekeningen te plunderen.

Met ondersteuning van de Europese justitieorganisatie Eurojust werd een gemeenschappelijk onderzoeksteam opgericht van de Belgische en Nederlandse autoriteiten. Onder leiding van het OM in Amsterdam heeft de politie maandenlang onderzoek in Nederland gedaan. Daarbij zijn onder meer mensen geobserveerd en telefoons afgetapt.


Lees meer over:

Phishing

Aanbevolen artikelen