D66 wil in de volgende Europese Commissie een speciale eurocommissaris voor Privacy zien. Die moet zich volledig richten op het bewaken van Europese persoonsgegevens.

Volgens Tweede Kamerlid Gerard Schouw en Europarlementariër Sophie in 't Veld staat de privacy in heel Europa onder druk.

"We leven in het tijdperk van de 'big data' en bescherming daarvan is noodzakelijk", zegt In 't Veld maandag tegen NU.nl. "Bescherming van persoonsgegevens is zo belangrijk dat je daar een eigen eurocommissaris voor kan hebben."

Privacykwesties vallen nu doorgaans onder eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) of Viviane Reding (Justitie). In totaal kent de Europese Commissie 28 eurocommissarissen, één voor elke lidstaat. Bij de samenstelling van een nieuwe Commissie worden doorgaans ook nieuwe portefeuilles toegewezen.

Een eurocommissaris voor Privacy zou zich volgens In 't Veld bijvoorbeeld moeten inzetten tegen de inzage van Europese persoonsgegevens door de Verenigde Staten. De geheime diensten van dat land kunnen Europese persoonsgegevens opvragen bij bedrijven die ook in Amerika actief zijn.

Versleuteling

Om te voorkomen dat buitenlandse overheden of cybercriminelen inzage krijgen in vertrouwelijke communicatie, zouden Europese en nationale overheden ook al hun e-mails moeten versleutelen, vindt In 't Veld. "Er moet zwaar worden ingezet op beveiliging van systemen. We kunnen niet alleen maar uitgaan van goed vertrouwen of wettelijke bescherming."

D66 pleit ook voor het afschaffen van de bewaarplicht telecomgegevens in Nederland. Het Europees Hof van Justitie zette onlangs een streep door de Europese richtlijn waarop die bewaarplicht is gebaseerd, maar in Nederland is de wet nog actief terwijl staatssecretaris Teeven de toekomst hiervan onderzoekt.

"Ik vind dat politiek onaanvaardbaar en volgens mij is het ook juridisch niet houdbaar", zegt In 't Veld.