Russische hackers zouden de systemen van het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn binnengedrongen, op zoek naar documenten over de crisis in Oekraïne.

Dat laten anonieme bronnen weten aan de Belgische krant De Tijd.

Een woordvoerder van het ministerie bevestigt de hack. ''We zijn inderdaad het slachtoffer geworden van hacking. Volgens de eerste informatie blijken alvast dossiers over Oekraïne te zijn gekopieerd. Er is dus sprake van spionage, maar we bekijken de omvang van de schade nog."

Of de inbraak inderdaad uit Russische kringen afkomstig is, kan hij niet zeggen. ''We proberen de daders nog te identificeren. Het is dus nog voorbarig om met zekerheid te concluderen wie hier achter zit.'' Volgens de anonieme bronnen werden er echter sporen gevonden die naar Rusland wijzen.

Flater

Sinds de Belgische premier Elio Di Rupo op de hoogte gebracht is van de grote hack, is de regering al een paar keer bijeen gekomen voor crisisvergaderingen. Het land slaat internationaal een flater als inderdaad vertrouwelijke Europese informatie naar de Russen is gelekt.

De inbraak is allesbehalve goed nieuws voor de premier, die eerder had beloofd 10 miljoen euro te investeren in de Belgische cyberbeveiliging. De Belgen gaan over twee weken naar de stembus.