Experts op het gebied van robotica en mensenrechten gaan volgende week in Genève met de Verenigde Naties in debat over een mogelijk verbod op autonome militaire robots.

Dat meldt de BBC.

Robotexperts prof. Ronald Arkin en prof. Noel Sharkey gaan tijdens de CCW-wapenconventie (Convention on Certain Conventional Weapons) de effectiviteit en noodzaak van autonome militaire robots met de VN bespreken.

Dergelijke robots opereren anders dan drones helemaal zelfstandig. Drones worden vaak op afstand door mensen bestuurd of krijgen opdrachten, autonome robots zouden geheel zelfstandig hun doelwitten kiezen en uitschakelen, zonder enige menselijke tussenkomst.

Dergelijke robots bestaan nog niet, maar legers zien voordelen in de ontwikkeling en inzet van autonome militaire systemen. Onder zowel robotexperts als mensenrechtenactivisten is het onderwerp al jaren controversieel.

Afspraken

Volgens voorstanders voldoen de huidige afspraken rondom oorlogsvoering die VN-landen met elkaar hebben gemaakt ook wanneer autonome militaire robots een werkelijkheid worden.

Tegenstanders willen nog voordat dergelijke robots een werkelijkheid zijn een verbod op autonome "moordfuncties". "Er is geen garantie dat autonome wapensystemen op een voorspelbare manier aan het internationaal recht voldoen", zegt robotexpert prof. Sharkey tegen de BBC. "Naties bespreken dit momenteel niet met elkaar, dat levert risico voor de mensheid op."

Overhaast

De tegenstanders willen minstens een aanpassing van het internationaal oorlogsrecht waarbij de grenzen van autonome wapensystemen nadrukkelijk worden behandeld. Een totaal verbod is wat betreft de tegenstanders ook een optie. Daarnaast wijzen zij erop dat het te laat is wanneer dergelijke systemen eenmaal voor het eerst, wellicht overhaast, worden ingezet.

De resultaten van het overleg worden in november in een rapport tegenover de vergadering van de CCW-wapenconventie gepresenteerd.

De vijf meest indrukwekkende robots

Bekijk vijf indrukwekkende drones