Britse providers gaan in 2015 brieven sturen naar illegale downloaders, met als doelstelling om te waarschuwen en legale alternatieven te promoten.

Dat meldt de BBC.

Vier van de grootste providers in het VK steggelen al een tijdje met de Britse auteursrechtenorganisatie BPI en MPA over de exacte inhoud van de brieven. Nu is gebleken dat de providers in 2015 van start gaan met het versturen van waarschuwingsbrieven.

In die brieven mag echter geen dreigende taal gebruikt worden en zal vooral worden gewezen op de legale alternatieven. De BPI en MPA wilden dat de brieven duidelijk maakten dat illegale downloaders mogelijk vervolgd kunnen worden. Dat weigerden de providers echter.

De vier providers gaan maximaal 2,5 miljoen brieven versturen. Elke illegale downloader, die enkel per aansluiting en niet per individu aangesproken kan worden, krijgen maximaal vier brieven die steeds 'serieuzer' van aard worden. Na de vier brieven ondernemen de providers geen actie meer.

Toekomst

De verwachting is dat contentproviders niet blij zijn met de waarschuwingsbrieven. De effectiviteit wordt over drie jaar geëvalueerd. De kosten worden voor 75 procent betaald door de BPI en MPA, die ook maandelijks een rapport krijgen over het aantal verstuurde brieven. Ze krijgen geen inzicht in de adressen van de downloaders.

In het VK kunnen auteursrechthebbenden civiele procedures opstarten tegen illegale downloaders, maar daar zijn de auteursrechtenorganisaties geen voorstander van. In het VK zijn al wel een aantal websites geblokkeerd, waaronder de Pirate Bay.

Downloadverbod

Nederland was altijd een uitzondering als het ging om illegaal downloaden; het downloaden van films, tv-series, muziek en boeken was niet illegaal. Maar sinds vorige maand geldt, na een uitspraak van het Europees Hof van Justitie, ook hier een downloadverbod.

Alles dat je moet weten over het downloadverbod

Mensen die illegaal films downloaden betalen ook graag