Snapchat heeft toegegeven gebruikers te hebben misleid, door te beweren dat verstuurde foto's en video's na enkele seconden altijd weer verdwijnen.

Dat blijkt uit de schikking van Snapchat met de Amerikaanse consumentenwaakhond FTC. Laatstgenoemde beschuldigde Snapchat van misleidende claims over de privacy van zijn gebruikers.

Snapchat wordt de komende twintig jaar door een toezichthouder in de gaten gehouden. Als de berichtendienst opnieuw een overtreding begaat, kan Snapchat alsnog een boete krijgen. 

De dienst beweerde dat foto's en video's, verstuurd met Snapchat, na het bekijken worden gewist. De FTC wijst er echter op dat er verschillende manieren zijn om Snapchat-media op te slaan, waaronder het maken van een schermafdruk.

Bij het nemen van een schermafdruk wordt de verzender wel op de hoogte gesteld dat er een schermafdruk door de ontvanger is gemaakt.

Onbeveiligd

Ook werd ontvangen media onversleuteld opgeslagen waardoor apps toegang konden krijgen tot de tijdelijk zichtbare bestanden. Daarnaast verstuurde de app ongevraagd de locatie en contactenlijst van gebruikers naar de servers van Snapchat. 

Verder lekte de berichtendienst telefoonnummers en gebruikersnamen van 4,6 miljoen gebruikers. Inmiddels is dit lek gedicht.

Populair

Snapchat is voornamelijk populair bij jongeren en werd bekend door het fenomeen sexting, waarbij gebruikers pikante foto's naar elkaar sturen. Snapchat werd als een ideale app voor sexting beschouwd, omdat de app foto's na enkele seconden weer liet verdwijnen.

Een week geleden bracht Snapchat een grote update uit, waardoor het mogelijk wordt om tekstberichten te versturen en met contactpersonen te videochatten.

De app van Snapchat is te downloaden voor iOS en Android.

Hoe populair is Snapchat bij Nederlanders?

De 6 beste alternatieven voor Whatsapp