Onder andere Samsung en Nokia helpen bij het testen van 5G en hoe technologieën van dit nieuwe mobiele netwerk gebruik kunnen maken.

Dat meldt Docomo, de Japanse telecomprovider die het onderzoek naar 5G leidt. Naast Samsung en Nokia helpen ook Alcatel-Lucent, Ericsson, Fujitsu en Nippon Electric Company (NEC) mee.

Het onderzoek richt zich voornamelijk op het exploiteren van frequentiebanden boven de 6000 MHz, die voor het nieuwe 5G-netwerk worden gebruikt. Voor 3G wordt in Nederland alleen de 2100 MHz-frequentie gebruikt. Bij 4G is dat 800, 1800 en 2600 MHz.

Hogere frequenties maken hogere snelheden mogelijk, maar hebben ook een kleinere reikwijdte. De partijen willen onderzoeken of de hogere snelheden ook worden gewaarborgd als er meer apparaten binnen de kleine reikwijdte van het netwerk actief zijn.

Zelfrijdende auto's

Een 5G-netwerk ondersteunt snelheden van 10 Gbps (1,25 gigabyte per seconde), tientallen malen sneller dan de huidige LTE-netwerken.

Daarnaast moet een 5G-netwerk ervoor zorgen dat verschillende apparaten snel met elkaar kunnen communiceren, zoals zelfrijdende auto's die tijdens het rijden met elkaar in verbinding staan.

Docomo verwacht dat 5G-netwerken vanaf 2020 echt in gebruik worden genomen.

Op naar 5G: zoektocht naar het volgende mobiele netwerk