Uit onafhankelijk onderzoek van de Nederlandse privacywaakhond College bescherming persoonsgegevens (CBP) blijkt dat de NSA geen toegang heeft gekregen tot het netwerk of de data van internationale betaaloperator Swift.

Dat meldt het CBP, dat het onderzoek naar de mogelijke hack bij Swift in samenwerking met de Belgische privacywaakhond CBPL heeft uitgevoerd. 

Eerder meldde het Duitse weekblad Der Spiegel op basis van informatie van klokkenluider Edward Snowden dat de Amerikaanse geheime dienst NSA internationaal betalingsverkeer nagaat

Daarbij zou de NSA ook Swift hebben gehackt om het betalingsverkeer in de gaten te houden. Swift wisselt zijn data al wel uit met de Amerikaanse overheid, waarbij laatstgenoemde een gerechtelijk bevel moet hebben.

Geen overtredingen

CBP en CBPL hebben "geen overtredingen van de wettelijke beveiligingseisen geconstateerd" en "geen aanwijzingen gekregen dat derden onrechtmatige toegang tot het financiëleberichtenverkeer hebben gehad of hebben kunnen krijgen."

Beide privacywaakhonden sluiten echter niet voor 100 procent uit dat de NSA toegang heeft gekregen tot het betalingsverkeer van Swift. 

Alles over de spionage van de NSA in ons dossier

Vijf vragen over aftapprogramma PRISM