Phonebloks, een Nederlands bedrijf dat samen met onder meer Google werkt aan een modulaire smartphone, wil ook andere elektronica modulair maken.

Dat laat het bedrijf weten aan NUtech.nl. In een nieuwe video laat Phonebloks al een tekening van een modulaire monitor, laptop en wasmachine zien.

"We gaan zelf niets bouwen, maar geloven dat electronica op deze manier zou moeten worden gemaakt om onszelf klaar te maken voor de toekomst", aldus Dave Hakkens, ontwerper van Phonebloks.

Het bedrijf werkt nu alleen aan een modulaire telefoon met verschillende losse onderdelen zoals een wifi-module, processor of camera-module. Telefoons zouden langer mee moeten gaan omdat kapotte onderdelen kunnen worden vervangen en bijvoorbeeld de camera kan worden geüpgraded als er een nieuwe versie beschikbaar is.

Groot doel

"Onze overkoepelende visie is dat al onze elektronica modulair worden, maar dat is een doel dat te groot is voor nu. Vandaar dat we ons eerst focussen op de telefoon." In de toekomst wil Phonebloks graag zien dat de wifi-module van een smartphone gebruikt kan worden in een thermostaat, of het bluetooth-blok van een laptop in een tv.

Er zijn nog geen concrete plannen voor andere modulaire elektronica, maar door te praten met partners over de telefoon hoopt het bedrijf de ontwikkeling wel te stimuleren.

Google ontwikkelt Project Ara in samenwerking met Phonebloks. Deze modulaire telefoon moet in januari verkrijgbaar zijn. In de nieuwe video laat Phonebloks weten dat ook ZTE en Xiaomi aan een modulaire smartphone werken en dat er zelfs al een modulaire smartwatch ontwikkeld wordt.

Bekijk twee video's van de modulaire smartphone