Vrijdag 7 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Bitcoins

DNB ziet bitcoin niet als bruikbare vervanger van geld

De Nederlandsche Bank ziet digitale valuta, zoals de bitcoin, niet als bruikbare vervanger van het huidige geld.
Door NU.nl/Marc Rademaker

DNB stelde een rapport op naar aanleiding van de sterk toegenomen populariteit van virtuele valuta.

Volgens het rapport is het onwaarschijnlijk dat digitale valuta het bestaande financiële stelsel gaan vervangen. Digitale valuta zouden niet in staat zijn om de drie functies van geld als ruilmiddel, oppotmiddel en rekeneenheid te vervullen.

De bitcoin zou laag scoren op het gebied van veiligheid en gebruiksgemak en de waarde ervan fluctueert te sterk om de bitcoin als oppotmiddel of rekeneenheid te gebruiken. De kracht van de bitcoin, het decentrale karakter, zou ook de achilleshiel zijn van de digitale valuta.

Verantwoordelijkheid

"Er is in de wereld van digitale valuta geen enkele centrale partij die de verantwoordelijkheid heeft om marktpartijen aan te spreken wanneer zij zich niet houden aan bijvoorbeeld gebruiksvoorwaarden, veiligheidsvereisten of juridische kaders." 

DNB wijst daarbij op het bestaan van het depositogarantiestelsel waarmee in samenwerking met de overheid tegoeden tot 100.000 euro gedekt worden, mocht een bank failliet gaan en niet meer in staat zijn om tegoeden uit te keren.

Verder zal het gros van alle bitcoins gemined zijn rond het jaar 2030. Op dat punt moeten de transactiekosten waarschijnlijk omhoog, om het netwerk in stand te houden. 

Aanbevolen artikelen