Taxi-app Uber ligt ook onder vuur in Australië nadat er al een verbod werd uitgesproken in Berlijn en Brussel.

Volgens de lokale radiozender 3AW heeft Uber de activiteiten in de stad Melbourne voorlopig stilgelegd. De taxi-industrie kwam in Australië al eerder in opstand.

Uber laat zijn klanten via een app een taxi bestellen. Op een plattegrond kunnen ze zien waar de beschikbare auto's rondrijden en in de app kunnen chauffeurs ook worden beoordeeld. Ritten worden via de app automatisch afgeschreven van de creditcard van de klant.

Het bedrijf biedt privéchauffeurs aan, maar laat geselecteerde particulieren ook andere mensen oppikken als ze toch op weg zijn naar een bepaalde bestemming. Dit wordt ook wel ridesharing genoemd en de chauffeurs hebben geen licentie.

Boetes

Inmiddels zouden ruim dertig van deze particuliere chauffeurs een boete hebben gekregen. 3AW meldt dat in ieder geval één chauffeur een boete kreeg van 1732 Australische dollar (bijna 1200 euro).

David Samuel, ceo van de Victoria Taxi Association, vertelt aan het radiostation dat Uber de dienst voorlopig heeft stilgelegd in afwachting van overleg met de taxi-industrie. Uber is in Australië ook actief in Sydney en Brisbane.

In Brussel werd ridesharing via Uber al eerder verboden. In Berlijn is Uber helemaal niet meer toegestaan. Eurocommissaris Neelie Kroes was woedend na het Brusselse besluit en haalde flink uit naar de verantwoordelijke minister.

Taxi-app Uber verscherpt strijd met taxicentrale