Internetgiganten hebben de Amerikaanse telecomwaakhond FCC opgeroepen tot het schrapen van het nieuwe netneutraliteitplan.

Ruim honderd internetbedrijven ondertekenden de open brief aan de FCC.

Internetgiganten zoals Google, Facebook, Amazon en Netflix ondertekenden de brief stuk voor stuk. In de brief gaan de bedrijven in op de recente onthullingen dat de FCC deels voorstander is van het discrimeneren van internetverkeer. De FCC zou internetproviders toe willen staan om deals te sluiten met contentrproviders, mits die "commercieel redelijk" zijn.

De verschillende internetbedrijven kunnen zich echter niet vinden in die plannen. "De FCC zou gebruikers en internetbedrijven moeten beschermen tegen het blokkeren, discrimineren of betaald voortrekken (van het internet) en zou transparantie moeten waarborgen op de internetmarkt."

Tegelijkertijd riep een van de commissieleden van de FCC op tot het uitstellen van de stemming over het nieuwe plan. Internetbedrijven maken zich vooral zorgen dat nieuwkomers straks niet op kunnen boksen tegen grote bedrijven, die lucratieve deals kunnen sluiten met internetproviders.

Europa

Of het plan ook daadwerkelijk doorgang zal vinden is nog onduidelijk. Twee van de vijf commissieleden lijken tegenstander van het loslaten van regulatie, meldt Reuters. Ondertussen sloot Netflix al deals met Comcast en Verizon, omdat steeds meer klanten klaagden over trage streamingverbindingen.

Het Europees Parlement nam onlangs een voorstel aan dat netneutraliteit in de hele Europese Unie garandeert. In Nederland bestond al een wet die het illegaal maakte om verschillende datastromen op verschillende manieren te behandelen.

Het gevecht tegen datadiscriminatie: wat is netneutraliteit?