Het Nederlands elftal maakt sinds kort gebruik van Google Glass en gaat mogelijk ook de Oculus Rift-bril inzetten om spelers te trainen.

Het it-bedrijf Triple IT ontwikkelde de applicaties voor zowel Google Glass als de Oculus Rift-bril.

Voor Google Glass werden twee applicaties ontwikkeld. Een applicatie toont statistieken van spelers en teams, zoals bijvoorbeeld de opstelling van een team of de lengte van een speler. De tweede applicatie is vernieuwender, aldus Sander Schouten, projectleider innovaties bij Triple IT.

Met de tweede app kunnen video-analyses bekeken worden. Daardoor kunnen bijvoorbeeld beelden van een standaardsituatie ter plekke met een training vergeleken worden. Op die manier kan de trainer sneller en makkelijker inspelen op het handelen van zijn spelers.

Op dit moment draagt keeperstrainer Frans Hoek de bril, omdat hij het meeste betrokken zou zijn bij standaardsituaties.

Oculus Rift

Triple IT werkt ook aan een manier om Oculus Rift in te zetten voor het trainen van spelers. Schouten haalde Wesley Sneijder en Robin van Persie aan als voorbeeld.

"Van Persie krijgt de bal maar niet, maar kan door de Oculus Rift-bril precies zien wat Sneijder zag. Op die manier kan hij leren hoe hij de volgende keer wel aanspeelbaar is."

Er wordt gebruik gemaakt van speciale hardware om de positie van spelers te volgen op het veld. Op basis van die informatie kan iemand precies zien wat de voetballer zag. Het hele voetbalveld is in alle richtingen zichtbaar, waardoor de speler zich ook echt op het veld waant.

Lees onze hands-on met de hd-versie van de Oculus Rift | OK Glass: Drie maanden met Googles bril in Nederland