Apple is achter Amazon de tweede online winkelier ter wereld. De iPhone-maker heeft vorig jaar Staples ingehaald.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau Internet Retailer waarover the Wall Street Journal bericht.

Voor het eerst zijn nu ook de hardwareverkopen van Apple via de website meegerekend naast de verkoop van applicaties, muziek en films op Apple-producten.

Daardoor steeg de jaarlijkse online omzet van Apple volgens Internet Retailer met 24 procent naar 18,3 miljard dollar. Het is voor het eerst dat Apple het eveneens Amerikaanse bedrijf Staples wist in te halen. Die keten blijft in 2013 steken op een online omzet van 10,4 miljard dollar en blijft daarmee Walmart (10 miljard dollar) nipt voor.

Amazon

Alle online retailers staan echter op gepaste afstand van de nummer 1, Amazon. De Amerikaanse webwinkel wist vorig jaar bijna 68 miljard dollar om te zetten.

Amazon zal in de toekomst proberen zijn omzet verder te laten stijgen door bijvoorbeeld het maken van eigen hardware waarop onder meer boeken, films en digitale diensten verkocht kunnen worden. Naar verluidt werkt Amazon bijvoorbeeld aan een eigen smartphone met 3d-effecten.

De voorsprong van het bedrijf wordt namelijk langzaamaan iets kleiner. Voor het eerst in tien jaar wist Walmart (+30,3 procent) wat betreft online omzet harder te groeien dan Amazon (+20,3 procent). Ook Apple groeide met 24 procent dus harder dan de nummer 1.

Bij vrijwel alle retailers blijft de fysieke verkoop veel groter dan de online verkoop. Ook Apple weet nog altijd veel geld om te zetten via de fysieke Apple Stores en resellers.

Hoeveel verdient Apple met zijn Apple Stores?