Blackberry zou in de eerste drie maanden van 2014 slechts 1,3 miljoen telefoons hebben verkocht.

Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksbureau AIB.

Blackberry zou 550.000 Blackberry 10-toestellen hebben verkocht en 750.000 oudere Blackberry OS-toestellen. Het laatste kwartaal van 2013 verkocht de Canadese fabrikant nog ruim vier miljoen telefoons en een jaar geleden nog ruim zes miljoen telefoons.

Blackberry werkt nog wel aan nieuwe smartphones, zoals de Blackberry Classic, met toetsenbord. Dat toestel zou echter pas eind 2014 verschijnen. Eerder presenteerde Blackberry al de goedkopere Z3.

Verder valt op dat het aantal verkochte 'basic phones' afneemt. Android-, maar ook Windows Phone-toestellen, zijn dusdanig goedkoop geworden, dat veel mensen overstappen naar een smartphone. Microsoft zag het aantal verkochte WIndows Phone-toestellen dan ook verdubbelen naar ruim 13 miljoen ten opzichte van een jaar geleden.

iOS en Android

Het is nog steeds Android dat de dienst uitmaakt, met een marktaandeel dat groeide van 39 naar 44 procent, goed voor 187 miljoen verkochte telefoons. Dat is een ruime toename ten opzichte van de eerste drie maanden in 2013.

Apple zag zijn marktaandeel juist afnemen van 11 naar 10 procent, maar het aantal verkocht iPhones nam wel toe vergeleken met een jaar terug, zo maakte het bedrijf eind april al bekend.

Bekijk de geschiedenis en toestellen van Blackberry sinds 1999