Mensen die illegaal films downloaden, vinden het niet erg om naar de bioscoop te gaan en voor films te betalen.

Mensen die films downloaden zijn bovendien "een totaal ander slag mensen" dan mensen die illegaal muziek downloaden, aldus onderzoekers van de Engelse Portsmouth Business School. In het onderzoek worden voor de eerste keer muziek- en filmpiraten met elkaar vergeleken.

Muziekpiraten geven volgens de onderzoekers in tegenstelling tot filmpiraten wel degelijk minder geld uit aan muziek. Downloaders van films zijn verder vaak rijker dan downloaders van muziek, leven vaker in stedelijke gebieden en zijn vaker mannelijk.

Ook zijn ze minder bezorgd gepakt te worden voor het illegaal downloaden van films dan mensen die illegaal muziek downloaden. Daarnaast zullen filmdownloaders ook eerder hun downloadgedrag aanpassen als zij het idee hebben dat de diefstal nadelige gevolgen heeft voor de filmindustrie, aldus het onderzoek.

Volgens de onderzoekers worden die verschillen vooral veroorzaakt doordat het downloaden van films technologisch veeleisender is, terwijl het downloaden van muziek tegenwoordig erg simpel is.

Het onderzoek werd gedaan onder ruim zesduizend Finse deelnemers, van zeven tot 84 jaar oud. De gemiddelde deelnemer aan het onderzoek had ongeveer 2900 muziekbestanden en 90 films gedownload.

Downloadverbod

Nederland was altijd een uitzondering als het ging om illegaal downloaden; het downloaden van films, tv-series, muziek en boeken was niet illegaal. Maar sinds vorige maand geldt, na een uitspraak van het Europees Hof van Justitie, ook hier een downloadverbod.

Alles dat je moet weten over het downloadverbod