Intel en Google hebben verschillende nieuwe laptops en desktop pc’s met Chrome OS getoond. Bovendien gaat Intel voor zijn chips conflictvrije materialen gebruiken.

Intel heeft een serie nieuwe Chrome OS-computers getoond waar zijn nieuwe chips in zitten. Chrome OS is een besturingssysteem van Google voor pc’s en laptops, gebaseerd op Linux en de Chrome-browser.

In de tweede helft van dit jaar komen ruim twintig verschillende Chromebooks en Chrome OS-pc’s op de markt met nieuwe Intel Core i3 en Intel Bay Trail-processors erin.

Langere batterijduur

Chromebooks met die Intel Bay Trail-chips zijn veel energiezuiniger dan veel huidige Chromebooks; Intel belooft een batterijduur van elf uur of meer.

Ook hebben Chromebooks met de energiezuinige Bay Trail-processors geen ventilator nodig en kunnen ze dunner en lichter worden gemaakt. Bovendien zijn Chromebooks met dit type processor de eerste 64-bit Chromebooks.

Desktop pc's

Daarnaast komen Acer en Dell dit jaar met Chromebooks met Intel Core i3-processor. Die chips zijn krachtiger dan die uit de Bay Trail-serie en zitten ook in veel vergelijkbare Windows-laptops. De Dell Chromebook 11 en Acer C720 met i3-chip komen in de zomer op de markt voor een prijs van 349 dollar (250 euro).

Ook werden nieuwe Chrome OS-dektop pc’s getoond. Zo zal de 21 inch all-in-one-pc van LG, de Chromebase met Haswell Core i3-chip, later deze maand voor 349 dollar (250 euro) beschikbaar komen.

HP toonde een nieuwe versie van zijn Chromebox, een kleine Chrome OS-pc waar geen beeldscherm, toetsenbord en muis bij geleverd worden. De kleine pc is vanaf de zomer in meer verschillende kleuren en met Haswell Core i3-processor beschikbaar voor nog onbekende prijs.

Conflictvrij

Bovendien kondigde Intel aan dat zijn chips vanaf nu gemaakt zullen zijn van conflictvrije materialen. Mineralen als tantaal, tin, wolfraam en goud zijn onmisbaar in computerchips, maar zijn in veel gevallen afkomstig uit conflictlanden als Congo.

De mijnen waar die mineralen worden gewonnen zijn vaak in handen van krijgsheren die de winst niet alleen inzetten voor hun eigen conflicten, maar hun werknemers vooral erg slecht behandelen. Intel zegt daar geen deel meer van uit te willen maken.

Vijf dingen die u moet weten over Chrome OS