Google X, het geheimzinnige onderzoekslab van Google, had vroege plannen voor het maken van een veilige jetpack maar dat bleek te onhaalbaar om door te zetten.

Dat zegt Google X-hoofd Astro Teller tijdens de Techcrunch Disrupt- conferentie, meldt Cnet.

De onofficiële titel van Teller is captain of moonshots; hoofd hoog gegrepen ideeën. Teller legt uit dat het de taak van Google X is zoveel mogelijk hoog gegrepen ideeën serieus te behandelen.

Zo kwam de geheimzinnige afdeling van Google tot het idee de vatbaarheid van een veilige, gebruiksvriendelijke jetpack te onderzoeken. Na wat onderzoek bleek de ontwikkeling van zo'n jetpack niet praktisch genoeg om door te zetten.

"Het probleem is dat het niet energie-efficiënt zou zijn", zegt Teller over de jetpack. "Ik zou daar niet mee kunnen leven, hij zou zo luid zijn als een motorfiets."

Levens redden

De opdracht van Google X is niet alleen het bedenken van hoog gegrepen ideeën, maar ook het onderzoeken van de vatbaarheid. Volgens Teller schiet Google X "makkelijk honderd dingen per jaar" af. Google-oprichters Larry Page en Sergey Brin smoren onsuccesvolle ideeën volgens Teller het liefst in de kiem.

Bovendien zou het onderliggende doel van Google X het redden van levens zijn. "Totdat we levens zijn gaan redden, zijn we er nog niet", aldus Teller over de ambities van zijn afdeling.

Onzichtbare technologie

Teller verwijst daarbij naar het ABS-remsysteem dat in veel auto's zit, waarbij de gebruiker in wezen niet remt, maar een computersysteem de opdracht geeft om te remmen.

"Dat is een prachtig technisch moment", zegt Teller volgens Techcrunch. "We hoeven er niet mee te hannesen, we zeggen gewoon wat we willen. Het is ons ultieme doel dat technologie zo'n niveau van onzichtbaarheid in onze levens bereikt."

Teller vergelijkt onzichtbare technologie met populaire technologie als smartphones. "Telefoons zouden niet beter zijn als ze er cooler uitzagen, of minder zouden wegen, of meer batterij hadden", zegt Teller.

"Telefoons zouden beter zijn als we ze niet meer mee zouden hoeven nemen." Google X ontwikkelde onder meer Google Glass en de zelfrijdende auto van Google.

De vijf meest bizarre projecten van Google X

Google X werkte aan ruimtelift en hoverboard