De jury in de rechtszaak tussen Apple en Samsung vindt dat Apple achter Google aan zou moeten gaan en dat tot nu toe alleen de consument de dupe is geworden van de patentoorlog.

Dat laten diverse juryleden waaronder de voorzitter Thomas Dunham weten aan Amerikaanse media.

"Als Apple echt het gevoel heeft dat Google hierachter zit, moeten ze er niet omheen draaien", stelt Dunham tegenover Cnet.

Tijdens de rechtszaak beschuldigde Apple en Samsung elkaar van patentschending maar een deel van de geschonden patenten hadden betrekking op software afkomstig van Google. De zoekgigant is verantwoordelijk voor besturingssysteem Android dat op veel Samsung-telefoons staat.

"Feit is dat Apple en Samsung en Google een intellectueel eigendom hebben waar ze in geloven. Laat de rechtbank beslissen, maar een meer directe aanpak is het overwegen waard", voegt Dunham er nog aan toe.

De juryleden laten na hun uitspraak weten dat ze graag meer informatie over de rol van Google hadden gekregen, maar dat was tijdens de rechtszaak niet mogelijk, schrijft de San Jose Mercury News.

Schadevergoeding

De jury heeft nu bepaald dat Samsung 120 miljoen dollar schadevergoeding moet betalen en Apple 158.000 dollar. Apple eiste een boete van 2,2 miljard dollar en Samsung wilde 38 miljoen dollar aan schadevergoedingen. De jury vond beide eisen oneerlijk en geen rechtvaardigde vergoedingen.

Dunham wilde tot slot nog kwijt dat de uitspraak niet bedoeld was om een boodschap de wereld in te sturen of één van de twee partijen extra aan te spreken: "We hebben geoordeeld op basis van het bewijs."

"Uiteindelijk is de consument de verliezende partij. Ik zou graag zien dat Apple en Samsung een manier vinden om te schikken. Ik hoop dat deze uitspraak daar op een bepaalde manier bij kan helpen."

Hoger beroep

Apple laat in een reactie weten dat de uitspraak bewijst dat Samsung bewust ideeën heeft gestolen en producten heeft gekopieerd. Samsung is op zijn beurt blij dat Apple "maar 6 procent" van de eis heeft gekregen. Het bedrijf zal in beroep gaan om de schadevergoeding naar nul te krijgen.

Om deze patenten draait de rechtszaak tussen Apple en Samsung