Het Noorse leger heeft een gepantserd voertuig uitgerust met vier camera's, die de Oculus Rift-bril van beelden voorzien.

De Noorse website TU filmde het gebruik van de speciale virtual reality-bril.

Bij wijze van test voorzag het Noorse leger een tank van vier camera's, elk met een zicht van 185 graden, zo is te zien in de video. De beelden worden via een pc naar de Oculus Rift-bril gestuurd, waardoor de drager alles om de tank heen kan zien.

De Noren ontwikkelden speciale software om de camerabeelden goed in elkaar over te laten lopen, maar ze projecteren ook extra informatie op het beeld, zoals waar de rupsbanden overheen rijden.

De technologie zou vooral handig zijn als alle luiken gesloten moeten worden. Het zicht vanuit de tank is dan namelijk zeer beperkt. Dankzij Oculus Rift kan echter de hele omgeving goed in de gaten worden gehouden.

Daarnaast zou het mogelijk moeten zijn om een kaart, maar ook de snelheid of de hellingsgraad van de tank in het beeld te projecteren. Het besturen van de tank zou gemakkelijker worden en door de extra informatie wordt een bemanningslid efficiënter.

Optimistisch

De Noorse Majoor Ola Petter Odden is optimistisch. "De resolutie laat nog iets te wensen over, met name om objecten in de verte waar te kunnen nemen en de bestuurder wordt misschien een beetje duizelig. Maar we denken dat die problemen wel opgelost gaan worden."

De technologie zou in twee tot drie jaar volwassen moeten zijn, waarna deze uitgebreid getest moet worden. "Over vijf jaar zou de virtual reality-bril ook daadwerkelijk ingezet kunnen worden."

Oculus Rift

Met de Oculus Rift is het voor gamers mogelijk om zich in een virtuele wereld te wanen. Door verschillende beelden te tonen aan elk oog wordt een 3d-effect gegenereerd.

Facebook nam het bedrijf achter de bril, Oculus VR, eind maart over voor twee miljard dollar. Inmiddels is de overname van Oculus door Facebook door de Amerikaanse mededingingsautoriteiten goedgekeurd.

Waarom heeft Facebook interesse in virtual reality?

Lees onze hands-on met de hd-versie van de Oculus Rift