De jury in de patentrechtszaak tussen Apple en Samsung heeft de schadevergoeding van 119,6 miljoen dollar gehandhaafd.

Dat meldt de website Recode.

De jury moest op maandag terug naar de rekenkamer op verzoek van de rechter. Tijdens het toewijzen van de schadevergoeding werd besloten dat de Galaxy S II net als verschillende andere toestellen het Apple-patent op een 'autocomplete'-functie schond. Daarvoor werd echter geen schadevergoeding toegekend.

De jury besloot uiteindelijk 4 miljoen dollar toe te kennen voor dit specifieke geval. Voor een andere patentschending besloot de jury echter dat vier miljoen dollar minder toe te kennen, waardoor het totaalbedrag van 119,6 miljoen dollar blijft gehandhaafd.

De vergoeding kan overigens nog hoger of lager uitvallen, aangezien beide partijen hoogstwaarschijnlijk de beslissing aan zullen vechten.

Overwinning

Hoewel Apple met de rechtszaak een grote schadevergoeding in de wacht sleepte, wordt de rechtszaak door experts niet gezien als enorme overwinning.

Samsung heeft bijna 50 miljard dollar aan contanten en kan de schadevergoeding dus zonder al te veel problemen betalen. Bovendien werd in een eerdere rechtszaak een schadevergoeding toegewezen die ongeveer acht keer hoger lag.

"De dagen dat Apple in de rechtbank kon hopen op een 'knockout' zijn voorbij", zegt professor patentrecht Michael Carrier tegen de Wall Street Journal. In een volgende zaak denkt hij dat Apple mogelijk meer kan verdienen door een licentie-overeenkomst te sluiten met zijn concurrenten.

Om welke patenten draaide de zaak?