Eind 2014 zouden er drie miljard mensen verbonden moeten zijn met het internet, waarvan ruim 2,3 miljard via een mobiele breedbandverbinding.

Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van de International Telecommunication Union (ITU).

In 2013 lag het aantal internetgebruikers nog op 2,7 miljard, terwijl dat in 2014 op ruim 2,9 miljard ligt. Het aantal nieuwe mobiele internetabonnementen zag overigens een grotere toename; van 1,9 naar 2,3 miljard. Die toename is met name te danken aan ontwikkelingslanden.

Het aantal vaste internetverbindingen, via adsl of kabel, groeide ook, maar lang niet zo hard als mobiele internetverbindingen. Dat komt omdat ontwikkelde landen vaak al een hoge penetratiegraad hebben, terwijl in onder meer Afrika en Zuid-Amerika nauwelijks vaste internetverbindingen worden aangelegd.

Met drie miljard internetgebruikers gebruikt vier op de tien mensen het internet. Google en Facebook werken allebei aan plannen om dat aantal te vergroten, via onder meer Project Loon.

Mobiele telefonie

Uit de cijfers blijkt ook dat er inmiddels bijna 7 miljard mobiele telefoonabonnementen zijn afgesloten. Dat betekent dat er 95,5 abonnementen per honderd mensen zijn. In 2013 stond de teller nog op ruim 6,6 miljard en de groei is ook hier voornamelijk te danken aan ontwikkelingslanden.

Facebook wil internet verspreiden via drones met lasers

Lees ook: Nederland internetland: 25 jaar online