Vrijdag 12 augustus 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Nao robot robots robotica robotisering

'Robotisering biedt kansen voor Nederland'

De introductie van robots zal geen banen kosten, maar levert juist kansen op voor de Nederlandse economie.
Door NU.nl/Jeroen Kraan

Dat stelt het Economisch Bureau van de ING maandag na een analyse.

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteit MIT waarschuwden vorige maand in Nieuwsuur dat de robotrevolutie zou leiden tot het overbodig maken van veel arbeid. Ook minister Asscher (Sociale Zaken) noemde automatisering onlangs als een reden dat de werkloosheid niet daalt.

Volgens de ING zorgen robots juist voor nieuwe arbeidsplaatsen. De economen van de bank vergelijken de robotisering met de uitvinding van het wiel, de stoommachine en de lopende band. "Door robots kunnen we per uur meer doen en daarmee kunnen we het groeitempo op peil houden."

Productiviteit

Het is onwaarschijnlijk dat Nederlanders in de komende jaren meer gaan werken, denkt de ING. Daarom is het volgens de bank des te belangrijker dat de productiviteit omhoog gaat. In de afgelopen tien jaar heeft dat er al voor gezorgd dat de Nederlandse maakindustrie sneller groeide dan die van Engeland of Italië.

Sommige banen zullen door automatisering verdwijnen, stellen de economen in hun rapport. "De caissière wordt vervangen door een automatische scanner, de heftruckchauffeur misschien door een zelfrijdende heftruck.

In veel gevallen zal er echter een nieuwe baan ontstaan om dat te compenseren, aldus de ING. "In de supermarkt zal vast een gastvrouw rondlopen."

Onlangs stelde robotica-professor Stefano Stramigioli van de Universiteit Twente al tegen NU.nl dat hij ook geen banenverlies verwacht door de opkomst van robots. "De geschiedenis heeft geleerd dat dat niet het geval is."


Lees meer over:

Robots

Aanbevolen artikelen