Het Finse bedrijf Nokia investeert 100 miljoen dollar (omgerekend zo'n 72 miljoen euro) in de 'connected car'.

Dat heeft het bedrijf maandag bekendgemaakt.

De overname van de telefoontak van Nokia door Microsoft werd vorige maand afgerond en het bedrijf is nu nog actief op het gebied van telecommunicatie en navigatiesoftware Here.

Met de investering van 72 miljoen euro moet de aanwezigheid van Nokia in de auto uitgebreid worden naar meer dan alleen Here. Met deze software biedt Nokia al navigatie en locatiediensten.

De investering wordt geleid door Nokia Growth Partners en zal ook voor een versterking van Here moeten zorgen. Er wordt samengewerkt met deze bedrijfstak.

Groei

Met het fonds zullen bedrijven gezocht worden die innovaties ontwikkelen voor slimme auto's. Deze bedrijven krijgen vervolgens een investering. "De investeringen onderstrepen nogmaals het feit dat wij een grote groeikans zien in de connected car", aldus Rajeev Suri, ceo van Nokia.

"De afgelopen jaren heeft een golf van innovaties onze auto's veiliger, schoner, meer verbonden, intelligenter en betaalbaarder gemaakt", voegt Paul Asel van Nokia Growth Partners daaraan toe. "Auto's worden het nieuwe platform voor technologie, vergelijkbaar met telefoons en tablets."

Nokia gelooft dat slimme auto's uitgerust met precieze locatiegegevens en de juiste sensoren bestuurder kunnen helpen. In augustus lanceerde Nokia al een besturingssysteem voor auto's. Ook Google werkt aan Android-auto's en Apple lanceerde onlangs Carplay om iPhones tijdens het rijden te kunnen gebruiken.

De Nokia-telefoons die wij gaan missen

Overzicht: Tablets, smartwatches en apps in de auto