De jury in de patentzaak tussen Apple en Samsung moet verduidelijken waarom er voor de schending van een patent met de Galaxy S II geen schadevergoeding is toegewezen aan Apple.

Rechter Lucy Koh heeft de achtkoppige jury in een notitie gevraagd om dit maandag op te helderen, meldt Recode.

De jury oordeelde dat Samsung drie patenten van Apple schond, waarvoor een totale schadevergoeding van rond de 120 miljoen dollar werd uitgeloofd. Apple schond één Samsung-patent en moet daarvoor 158.000 dollar betalen.

De jury besloot dat de Galaxy S II net als verschillende andere toestellen het Apple-patent op een 'autocomplete'-functie schond. Die functie vult woorden tijdens het typen automatisch aan.

Voor deze patentschending besloot de jury echter geen schadevergoeding uit te loven. Koh schrijft dat voor patentschending "niets minder dan een redelijke royalty" dient te worden betaald.

Overwinning

Hoewel Apple met de rechtszaak een grotere schadevergoeding in de wacht sleepte, wordt de rechtszaak door experts niet gezien als enorme overwinning.

Samsung heeft bijna 50 miljard dollar aan contanten en kan de schadevergoeding dus zonder al te veel problemen betalen. Bovendien werd in een eerdere rechtszaak een schadevergoeding toegewezen die ongeveer acht keer hoger lag.

"De dagen dat Apple in de rechtbank kon hopen op een 'knockout' zijn voorbij", zegt professor patentrecht Michael Carrier tegen de Wall Street Journal. In een volgende zaak denkt hij dat Apple mogelijk meer kan verdienen door een licentie-overeenkomst te sluiten met zijn concurrenten.

Om welke patenten draaide de zaak?