Driekwart van de consumenten met een internetabonnement via de telefoonlijn (ADSL/VDSL) of de televisiekabel krijgt niet de internetsnelheid die volgens het abonnement te verwachten is.

Dat meldt het VARA-tv-programma Kassa zaterdagavond. Via de site kassa.vara.nl lieten 20.000 gebruikers de actuele internetsnelheid meten.

Het tv-programma vergeleek de gemeten waarden met de maximumsnelheid van het abonnement dat de deelnemers zeiden te hebben.

Volgens Kassa maten klanten met ADSL gemiddeld 39 procent van de beloofde snelheid. Mensen met een abonnement via de kabel kwamen iets hoger uit op 54 procent.

In totaal bereikte 87 procent van de ADSL-klanten niet de snelheid van het abonnement dat ze hebben afgesloten. Datzelfde gold voor 73 procent van de kabelklanten die deelnamen aan het onderzoek.

Variabelen

Dat de snelheiden die de respondenten hebben gemeten zelden overeenkomen met de beloofde waarden is niet helemaal verwonderlijk. Providers wijzen er namelijk op dat de snelheid van een internetverbinding wordt bepaald door veel variabelen. Daarom adverteren ze met een maximumsnelheid, maar garanderen ze geen minimumsnelheid.

Daarbovenop verzocht Kassa deelnemers een bekabelde verbinding te gebruiken, of anders zo dicht mogelijk bij de router te gaan zitten. In drukke gebieden kan de downloadsnelheid ook negatief beinvloed worden door wifi-congestie of zelfs door het gebruikte apparaat.

In België zijn providers sinds eind 2012 verplicht te adverteren met een realistische internetsnelheid. In Nederland gebeurt dat nauwelijks.

Reactie Kroes

"Klanten betalen voor een internetsnelheid die ze helemaal niet halen", laat Eurocommissaris Neelie Kroes aan Kassa weten naar aanleiding van het onderzoek. "Een slim bedrijf zou consumenten geld teruggeven, als zij de beloofde snelheid niet behalen. Een bedrijf dat moedig genoeg is om dat te doen, kan daarmee nieuwe klanten binnenhalen."

Ze wil dat klanten kosteloos van hun abonnement af kunnen als zij de beloofde snelheid niet halen. Dat voorstel wordt nu besproken in het Europees Parlement.