Kitkat, de laatste versie van Android, is afgelopen maand flink gegroeid door fabrikanten die nieuwe updates verspreiden.

Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Google. Android 4.4 (Kitkat) is de afgelopen maand met 3,2 procentpunt gegroeid naar een marktaandeel van 8,5 procent.

De plotselinge stijging is vooral te danken aan fabrikanten die hun toestellen naar Kitkat hebben geüpdatet. De Nexus-toestellen van Google draaiden als eerste op Android 4.4.

Jelly Bean, dat bestaat uit Android 4.1, 4.2 en 4,3, blijft de grootste Android-versie met 61 procent. De tweede grootste Android-versie is Android 2.3 (Gingerbread) met 16,2 procent, gevolgd door Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) met 13,4 procent.

De kleinste Android-versies zijn Android 2.2 (Froyo) en Android 3.2 (Honeycomb) met respectievelijk 1,0 en 0,1 procent.

Updates

Android Kitkat werd in oktober 2013 door Google gepresenteerd. Het uitrollen van de update duurt vrij lang omdat fabrikanten veelal de update eerst op basis van hun eigen software willen aanpassen. Ook worden niet alle toestellen door fabrikanten van Kitkat voorzien. Google heeft hier geen directe invloed op.

De Nexus-toestellen van Google draaien vanaf oktober al op Kitkat. De Nexus 5 werd geïntroduceerd met de laatste Android-versie.

Wat is er nieuw in Android 4.4?

Review: Nexus 5 combineert lage prijs met kwaliteit