Samsung moet Apple 120 miljoen dollar (85 miljoen euro) schadevergoeding betalen voor het schenden van patenten. Dat is de uitspraak van de Amerikaanse jury in de patentrechtszaak tussen beide partijen.

Apple had 2,2 miljard dollar geëist en wilde 40 dollar schadevergoeding per toestel waarin patenten zouden zijn misbruikt. Ook Samsung heeft op een punt gelijk gekregen. De rechtszaak begon op 31 maart van dit jaar.

Het bedrijf uit Cupertino beschuldigt Samsung van het schenden van patenten van hun smartphones. Zo zou Samsung onder andere de slide-to-lock-functie van Apple in zijn toestellen hebben gebruikt, waardoor gebruikers met een veeg op het scherm de telefoon kunnen ontgrendelen.

Ook schendt Samsung volgens de jury het auto-complete-patent. Dit patent omschrijft een manier om woordsuggesties te doen terwijl de gebruiker typt. Hier was Samsung al eerder voor veroordeeld en de jury moest de hoogte van de boete bepalen.

Het laatste patent waar Samsung voor is veroordeeld, is de quick-link-optie. Dit patent maakt het mogelijk een link te creëren als een bepaalde soort informatie wordt getoond, zoals een telefoonnummer dat in een sms'je wordt genoemd. 

De jury oordeelde dat Samsung twee van de vijf Apple-patenten niet schendt.

114.000 dollar

Samsung eiste 6 miljoen dollar en beschuldigde Apple van het gebruiken van twee door Samsung gepatenteerde mediafuncties, waaronder de wijze waarop een mobiel besturingssysteem foto's en video's sorteert.

Apple kwam ook niet ongeschonden uit de rechtszaal. Het Amerikaanse bedrijf moet Samsung ongeveer 114.000 euro (158.000 dollar) betalen, omdat ook Apple één patent van de Zuid-Koreanen heeft geschonden.

Patentoorolog

Apple en Samsung zijn wereldwijd verwikkeld in rechtszaken waarin zij elkaar over en weer beschuldigen van inbreuk op patenten en kopieergedrag.

In 2012 stonden Apple en Samsung in dezelfde rechtbank al tegenover elkaar. Het ging toen om andere patenten die zouden zijn geschonden door oudere smartphones. De uiteindelijke boete voor Samsung kwam toentertijd uit op 890 miljoen dollar.

Apple vs. Samsung: patentoorlog gaat tweede ronde in