Microsoft-oprichter Bill Gates is voor het eerst in de geschiedenis van het bedrijf niet meer de grootste aandeelhouder.

Die eer behoort nu toe aan voormalig ceo Steve Ballmer, meldt Geekwire.

Uit de meest recente aandelenverkoop van Gates blijkt dat hij na de verkoop van een gedeelte van zijn aandelen nog 330.1 miljoen aandelen Microsoft heeft. Voormalig ceo Steve Ballmer bezit 333 miljoen aandelen van het bedrijf, 4 procent van het totaalaantal aandelen, en is daarmee de grootste individuele aandeelhouder.

Gates verkoopt al jaren aandelen Microsoft, gemiddeld zo’n 80 miljoen per jaar. De opbrengsten komen voornamelijk ten goede van de Bill & Melinda Gates Foundation, de liefdadigheidsorganisatie van Gates en zijn vrouw.

Begindagen Microsoft

Gates was al sinds de begindagen van Microsoft in de jaren ’70 de grootste individuele aandeelhouder van het bedrijf. Gates zou mede-oprichter Paul Allen destijds hebben weten te overtuigen 40 procent van de aandelen Microsoft te nemen, waar hij zelf 60 procent pakte. Dat aandeel zou later zelfs nog wat meer in de richting van Gates zijn verschoven.

Hoewel Gates niet meer de grootste aandeelhouder van Microsoft is, mag hij zich sinds vorig jaar wel weer de rijkste man ter wereld noemen. Hij moest die plek vier jaar lang afstaan aan Mexicaanse telecom-miljardair Carlos Slim, maar Gates was ondanks zijn vele liefdadigheidswerk de afgelopen twee jaar weer de rijkste.

Steve Ballmer, nu de grootste aandeelhouder, gaf tussen 2000 en 2014 met wisselend succes leiding aan Microsoft. Ballmer zit nog in de raad van bestuur van het bedrijf, en staat vooral bekend om zijn energieke, gepassioneerde optredens voor Microsoft.

Wat is het vermogen van Bill Gates?

Bekijk de vijf raarste momenten van Steve Ballmer