Acer komt in de nabije toekomst met high-end tablets en veel nieuwe Android-smartphones.
 

Dat vertelt Luca Rossi, vicepresident consumentenproducten bij Acer voor Europa, het Midden-Oosten en Afrika, tegenover NU.nl.

Acer is een van de grootste spelers op de wereldwijde pc-markt. Inmiddels zijn tablets volgens Rossi in Europa en ook specifiek in Nederland goed voor ongeveer de helft van die pc-markt.

"Als we groot willen blijven moeten we dus groot zijn op de tabletmarkt", stelt Rossi. Volgens hem zal Acer dit jaar zijn definitieve doorbraak wat betreft tablets gaan beleven.

Agressieve prijzen

Tot nu toe zoekt Acer het vooral in de goedkope kleinere Android-tablets. Zo werden dinsdag nog de Iconia One 7 en Tab 7 aangekondigd, die tussen de 150 en 200 euro gaan kosten. Ook maakte het bedrijf eerder al Windows-tablets.

In de toekomst zal het Taiwanese bedrijf echter ook op de high-end markt actief zijn. Of dat nog dit jaar of pas volgend jaar zal gaan gebeuren, wil Rossi nog niet kwijt. Hij vertelt wel dat Acer de high-end tablets “agressief” zal prijzen.

"In het segment boven de 300 euro is Apple leidend en het is moeilijk in die markt te stappen. Je moet consumenten overtuigen van Apple over te stappen", meent Rossi. Hij denkt dat dat met goede producten tegen een lagere prijs moet lukken. "Je moet in ieder geval goedkoper zijn dan Apple."

Acer lijkt ook op het gebied van design dichter bij Apple te gaan zitten. Het bracht onlangs de Iconia A1-830 uit die veel weg heeft van de iPad Mini.

Windows vs Android

Of de nieuwe tablets op Android of Windows zullen draaien, kan Rossi nog niet zeggen. Windows is nu nog relatief klein op de tabletmarkt in vergelijking met Android en iOS. Acer verwacht echter wel flinke groei nu Microsoft Windows voor apparaten kleiner dan 9 inch gratis aanbiedt aan fabrikanten. De prijs van het eindproduct kan daarom omlaag.

"Ik verwacht dat vanwege de lagere prijs een significante transformatie op de tabletmarkt zal gaan plaatsvinden in het derde of vierde kwartaal."

Rossi erkent dat Acer niet op tijd heeft ingespeeld op de opkomst van de tablet. Apple en Samsung zijn daarom nu leidend op die markt. "Samsung heeft twee tot drie jaar geleden snel gehandeld en had als voordeel het al groot was op de smartphonemarkt. Ook zijn schermen in tablets heel belangrijk en daar hebben zij ook een voorsprong."

Hij wijst erop dat Acer van een pc-fabrikant naar een breder bedrijf is getransformeerd en dat dat tijd kost: “We waren heel groot in netbooks en moesten ons herpositioneren op de tablet- en smartphonemarkt.”

Nieuwe smartphones

Ook wat betreft smartphones is Acer namelijk nog een achterblijver. Het bedrijf komt hier tevens met vooral goedkope toestellen en weet nog niet echt marktaandeel te winnen. "We zijn nergens groot als ik eerlijk ben", zegt Rossi op de vraag hoe de Nederlandse situatie is.

"We hebben een groeistrategie en we zijn pas net begonnen. Er zullen nog veel nieuwe toestellen volgen dit jaar."

Android is in ieder geval de eerste en voorlopig enige keus voor Acer als het op smartphones aankomt. Het bedrijf wil het daar eerst heel goed doen voor het nieuwe dingen, zoals Windows Phone, gaat proberen.

Acer wil zich op de smartphonemarkt gaan onderscheiden met design. "Het ontwerp is het belangrijkste onderdeel. Natuurlijk zijn de prestaties ook van belang, maar die zitten op een gegeven moment op een bepaald niveau waar het allemaal goed is." Ook verwacht Rossi dat het bedrijf zich zal onderscheiden met een betere accuduur.

De beste tablets van 2013