Apple, Microsoft, Facebook en Google gaan gebruikers waarschuwen als overheidsinstanties informatie over hen opvragen.

Dat meldt the Washington Post op basis van informatie van de techbedrijven. Voorlopig worden waarschijnlijk alleen Amerikaanse gebruikers ingelicht.

De bedrijven geven nu al inzicht in hoeveel data er wordt opgevraagd en bijvoorbeeld om hoeveel accounts het gaat. De gebruikers zelf worden echter niet ingelicht.

Apple, Microsoft, Facebook en Google willen dat op korte termijn veranderen. Google zou de voorwaarden al hebben aangepast en Apple volgt komende maand. Ook Microsoft en Facebook werken volgens the Washington Post aan nieuwe voorwaarden.

Gebruikers krijgen alleen een waarschuwing als de wet het toestaat. Dataverzoeken goedgekeurd door de Foreign Intelligence Surceillance Court (FISC) moeten standaard geheim worden gehouden. Ook bepaalde verzoeken van de FBI mogen niet openbaar worden gemaakt.

Kritiek

Andere verzoeken van bijvoorbeeld politiekorpsen en opsporingsdiensten kunnen wel worden doorgegeven aan gebruikers, ondanks een verzoek dat niet te doen.

Het Amerikaanse ministerie van Justitie reageert kritisch en stelt dat het nieuwe beleid politieonderzoek kan schaden. Zo zouden verdachten bewijs kunnen vernietigen of op de vlucht kunnen slaan. De overheid laat gebruikers soms zelf ook al weten dat er naar data van die persoon gekeken is. Dat gebeurt vaak echter achteraf.

Twitter licht gebruikers al langer in over dataverzoeken. De veranderingen in het beleid van de techbedrijven zou het gevolg zijn van de onthullingen van Edward Snowden rond spionage door de NSA.

Vijf dingen die u moet weten over Nederlandse inlichtingendiensten