Oculus en Facebook worden aangeklaagd vanwege vermeende diefstal van essentiële virtual reality-technologieën.

Dat meldt de Wall Street Journal. Oculus is de maker van de populaire virtual reality-bril Oculus Rift en werd recentelijk overgenomen door Facebook voor een bedrag van 2 miljard dollar.

Oculus en Facebook worden door mediabedrijf Zenimax aangeklaagd, het moederbedrijf van onder andere gamestudio's Bethesda en Id Software.

Zenimax is van mening dat John Carmack, de maker van onder andere de populaire games Wolfenstein 3D, Doom en Quake, en een van de belangrijke gezichten van Oculus, intellectuele eigendommen heeft gestolen die in de Oculus Rift worden gebruikt.

Zenimax

Carmack was één van de werknemers bij Zenimax. De gameontwikkelaar was onder andere werkzaam bij Id Software, een gamestudio die hij heeft opgestart en later door Zenimax is overgenomen. Carmack is momenteel hoofd van de technische ontwikkeling bij Oculus.

"Het lukte Palmer Luckey [oprichter van Oculus, red.] om zijn garageproject Oculus succesvol te maken door de technologie die de heer Carmack de afgelopen jaren bij Zenimax heeft ontwikkeld. Die technologie is nog steeds eigendom van Zenimax", aldus de advocaten van het mediabedrijf.

Oculus reageert fel op de aanklacht: "Het is jammer, maar wanneer je onderdeel bent van zo'n grote overname komen er mensen met absurde claims. Wij zijn van plan om Oculus en zijn investeerders krachtig te verdedigen", laat Oculus weten aan The Verge.

Oculus Rift

Met de Oculus Rift is het voor gamers mogelijk om zich in een virtuele wereld te wanen. Door verschillende beelden te tonen aan elk oog wordt een 3d-effect gegenereerd.

Facebook wil met de Oculus Rift virtual reality voor meer doeleinden dan alleen gaming beschikbaar maken. Inmiddels is de overname van Oculus door Facebook door de Amerikaanse mededingingsautoriteiten goedgekeurd.

Waarom heeft Facebook interesse in virtual reality?

Lees onze hands-on met de hd-versie van de Oculus Rift