Europol wijzigt zijn aanpak van cybercriminelen. Omdat vervolging of pogingen daartoe weinig oplevert, gaat de Europese politieorganisatie cybercriminelen dwarszitten.
 

Dat zegt Troels Oerting, hoofd van de cybercime-afdeling van Europol, tegen The Register.

Volgens Oerting is het in de eerste plaats steeds moeilijker de identiteit van cybercriminelen te achterhalen. Ze gebruiken in toenemende mate software als Tor, een browser die het eenvoudig maakt de identiteit en locatie verborgen te houden.

Wanneer de identiteit wel kan worden achterhaald, gaat het volgens Oerting in 75 tot 80 procent van de gevallen om Russen.

Dwarszitten

“Ze zijn buiten ons bereik en er is geen uitleveringsverdrag met Rusland, dus het beste waar we op kunnen hopen is lokale vervolging”, zei Oerting vandaag tijdens de Infosec beveiligings-conferentie in Londen. “Of we moeten wachten tot ze het land verlaten zodat we ze alsnog kunnen arresteren.”

Volgens Oerting is het daarom effectiever de cybercriminelen te hinderen. Om dat beter te kunnen doen moeten organisaties als banken en winkels beter met elkaar en de politie samenwerken door meer informatie uit te wisselen.

Oerting merkt op dat de onthullingen van klokkenluider Snowden het voor rechtshandhavers moeilijker hebben gemaakt jacht te maken op cybercriminelen. Hij gaat daar niet dieper op in, vermoedelijk doelt Oerting op het voordeel dat cybercriminelen hebben nu een groot deel van de werkwijze van diensten als NSA maar ook AIVD en Europol dankzij Snowden bekend is.

Hoeveel fraude is er in Nederland bij internetbankieren?

Meer nieuws over cybercrime