Mt. Gox-klanten hebben een aangespannen rechtszaak geschikt en zijn akkoord gegaan met een reddingsplan voor de bitcoinbeurs, waardoor ze een deel van hun bitcoins mogelijk terugkrijgen.

Dat meldt Reuters.

Amerikaanse en Canadase klanten spanden een 'class action'-rechtszaak aan, maar schikte die met Sunlot Holdings, een groep investeerders die eerder al aankondigde Mt. Gox te willen redden. Bij een 'class action'-rechtszaak kunnen eenvoudig grote groepen mensen vertegenwoordigd worden.

In de rechtszaak hielden de voormalige klanten Mt. Gox verantwoordelijk voor fraude, waardoor 850.000 bitcoins in rook opgingen. Later vond het bedrijf 200.000 bitcoins terug, in een offline portemonnee. Daarnaast beschikt Mt. Gox nog over ruim 20 miljoen dollar in contanten.

Vergoeding

Sunlot Holdings wil Mt. Gox overnemen voor één bitcoin, maar moet daar eerst nog toestemming voor krijgen van de Japanse rechter. Na de overname moet duidelijk worden wie er recht heeft op een vergoeding, die dan naar rato uitgedeeld zou worden.

In totaal had Mt. Gox 127.000 klanten, waarvan het gros nog recht zou hebben op bitcoins of andere valuta. Officieel heeft Mt. Gox een faillissement aangevraagd, waardoor het bedrijf vroeg of laat geliquideerd zou worden. Als dat gebeurt kunnen voormalige klanten zich ook melden als schuldeiser, maar dat levert waarschijnlijk minder op.

Hoe Mt. Gox honderden miljoenen aan bitcoins verloor

Bitcoin: de gevaren en alternatieven