Zaterdag 1 oktober 2022 | Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Luchtfoto Microsoft Parijs

Politie ontraadt gebruik Internet Explorer

De Nederlandse politie heeft het gebruik van Internet Explorer dinsdag afgeraden. ''Gebruik het alleen als het niet anders kan, en in uitgebreide beveiligde modus", luidt een waarschuwing op Twitter voor internetgebruikers.
Door ANP/Novum/NU.nl

Aanleiding is het grote lek in de browser van Microsoft dat dit weekeinde aan het licht kwam. Die geeft hackers toegang tot een computer als de gebruiker daarvan op een link naar een besmette website klikt.

Het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse veiligheid waarschuwde maandag al voor het lek. Microsoft en FireEye, maker van beveiligingssoftware, waarschuwden eerder al dat het lek in beperkte mate wordt misbruikt door hackers.

Totdat Microsoft een oplossing heeft gevonden doen internetters er daarom goed aan een andere browser te gebruiken, zoals Chrome, Firefox, Safari en Opera. Dit zijn ''veiliger alternatieven'', aldus het Team High Tech Crime van de Nederlandse politie.

Beveiliging

Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie stelt dat er geen aanwijzingen zijn dat in Nederland op grote schaal misbruik wordt gemaakt van het lek. "Dat zegt Microsoft zelf ook. We staan in nauw contact met hen." 

Volgens de zegsman doen gebruikers van Explorer er goed aan om de 'standaard' adviezen op te volgen. "Wees voorzichtig met het aanklikken van linkjes en met de websites die je bezoekt. Overstappen op een andere browser kan altijd maar is op dit moment niet noodzakelijk, behalve voor gebruikers van XP." 

Onderhoud

Microsoft werkt nog aan een oplossing, maar die komt er niet voor XP-gebruikers. Microsoft staakte onlangs het onderhoud aan dat systeem, dat wereldwijd nog op 15 tot 25 procent van de pc's draait.

"Tegen die mensen zeggen we: ga weg bij XP en stap over op een ander besturingssysteem. Vandaag zijn er problemen bij Explorer, morgen is het Outlook en overmorgen Word. Dat willen we niet en dus raden we mensen aan te switchen", aldus de woordvoerder van het ministerie.

In een reactie wijst Microsoft op het advies dat het bedrijf zaterdag gaf aan gebruikers van Internet Explorer. Daarin worden gebruikers aangeraden om het beveiligingsniveau van de browser op 'hoog' in te stellen. Dat kan er echter wel voor zorgen dat sommige websites niet meer juist werken.


Lees meer over:

Internet Explorer

Aanbevolen artikelen