Apple heeft in het eerste kwartaal van 2014 ruim 300 miljoen dollar meer uitgegeven aan ontwikkeling van en onderzoek naar onder meer nieuwe producten dan een jaar geleden.

Dat blijkt uit financiële documenten die Apple heeft ingediend bij de Amerikaanse overheid, zo meldt Appleinsider.com.

In de eerste drie maanden van 2014, het tweede kwartaal van het gebroken boekjaar bij Apple, werd 1,42 miljard dollar aan onderzoek en ontwikkeling  uitgegeven. Dat is 303 miljoen dollar meer dan tijdens dezelfde periode een jaar geleden.

De extra investeringen zijn volgens het document direct gelinkt aan de ontwikkeling van nieuwe en verbeterde producten.

150 miljard

Tijdens de presentatie van de kwartaalcijfers woensdag stelde ceo Tim Cook al dat de oplopende kosten voor onderzoek en ontwikkeling de grootste reden zijn voor het hebben van een geruime hoeveelheid contanten. Apple heeft momenteel 150 miljard dollar in kas en krijgt daarop regelmatig kritiek omdat er bijvoorbeeld geen grote overnames worden gedaan met het geld.

Het bedrijf heeft in de eerste helft het gebroken boekjaar 2014 al 2,75 miljard dollar uitgegeven aan onderzoek en ontwikkeling. Dat was in de eerste helft van het vorige boekjaar nog 2,13 miljard dollar.

Nieuwe producten

De extra investeringen zouden kunnen resulteren in nieuwe producten waar Cook deze week al op wees. Naar verwachting wordt in september de eerste smartwatch onthuld. De iWatch zou sterk gericht zijn op de gezondheid van de gebruiker. Ook worden in september grotere iPhones verwacht en Apple komt mogelijk in juni al met een nieuwe Apple TV.

iPhone 6: Alle geruchten over de grotere iPhone op een rij

Wat weten we al over de iWatch van Apple?